2020. március 25., szerda

Túlélni

Karantén idejére, egy kis karantén PUF
Nyugi, nem gyilkolok meg senkit


A konyha asztalnál ülnek és Bandi hagyja, hogy Jani megcsinálja a kávékat.
 - Szóval ma még be kell mennem az összes drogériába, ami a közelben van. Az emberek felvásárolják a lisztet és wc papírt, de az óvszerre senki nem gondol. - Sóhajt fel nyöszörögve, miközben nézi, ahogy elé rakják a bögréjét. A fehér betűk már meg vannak kopva és eléggé ragacsos a széle is, de ő így szereti. "Have a nice day" hirdeti a felirat. Minden egyes alkalommal ezt vitte be a munkahelyére, aztán figyelte a reakciókat, mikor az alján lévő mintát észrevették az emberek. Egy fehér kéz volt, és az öt ujj közül csak a középső volt kinyújtja. Ez nemzetközileg csak annyit jelentett, "bazd meg magad".
 - Oh, a munkahely, mennyire fog nekem hiányozni. - Borul le az asztalra és félre fordított fejjel próbál inni, aminek az lesz az eredménye, hogy a nagyja a terítőn végzi, és egy kevés még az orrába is jut.
 - Éppen mondtad, hogy szabit akarsz kivenni. - Halkul el a hangja Janinak, ahogy az előszobába lép, hogy kikotorja a kabát zsebéből a tegnap éjjel ott felejtett cigis dobozt.
 A klumpája csattog a parkettán, hiába próbál tekintettel lenni a többiekre és csendesen lépkedni.
 - Jó, de az más, mintha kötelezően otthon kell maradni. Ez maga a világ vége! - Csattan fel és csikorogva kitolja a konyhaszéket, hogy követni tudja barátját az erkélyre.
 - Legalább Csele is pont hazajött, hiszen egyetem sincs - vonja meg a vállát Jani.
 Bandi hunyorogva néz a Napba, ami még épphogy csak elkezdett felfele oldalazni az ég szélén. Hosszú volt az éjszaka, de ők mindent megtettek, hogy kiírtsák az esetlegesen bennük lakozó vírust. Ugyanis az alkohol öli ezt a betegséget, így hát a Kolnay kitalálta, hogy menjenek el inni. Aztán lehet, hogy Barabás volt. Ki emlékszik az ilyen részletekre?
 - Karantén, papuskám! Tudod mennyi óvszer fog ott elfogyni? Úgy fog kinézni az egész ház UV fényben, mint egy tetthely.
 Hagyja, hogy Boka az ő cigarettáját is meggyújtsa és nem veszi figyelembe eltorzuló arcát erre a kijelentésére.
 - Hát, mást nem fogunk tudni csinálni! - Fújja ki a füstöt és figyeli az ébredő várost.
 - Dehogynem - dől a korlátnak Boka. - Star Wars maratont tarthattok esetleg, vagy elolvashatjátok a bibliát.
 Valaki köhögni kezd a nappaliban, mire Kolnay álmos hangon közli az illetővel, hogy takarodjon mellőle a korona vírusával.
 Csak megforgatja a szemét és egy ismerős dalt kezd el dúdolni. Tegnap éjjel Weisz indította el, miközben üvöltötte, hogy ez lesz az idei karantén dal.
 - You should see me in a crown - motyogja magában.
 Mintha ezek után összeállítottak volna Csónakos telefonján egy több, mint százötven dalból álló lejátszási listát, amik közt ott szerepelt Majkától a Partykarantén, vagy még a Follow the Flow-tól a Maradok távol című sláger, esetleg a Halott pénztől az Otthon.
 - Hol a telefonom? - Nyúl automatikusan a zsebéhez, aztán rájön, hogy csak az alsónadrág van rajta.
 - Szerintem bent hagytad a szobában.
 Csónakos gyorsan elszívja a maradék cigit, majd elnyomja a fém korláton és Boka rosszalló pillantásával kísérve, lepöcköli a járókelők közé.
 - Megszokás. - Néz nulla bűntudattal a másikra és elindul vissza a vendégszobába, amit még a buli elején kisajátítottak Csabival.
 Kit érdekel, hogy a Kolnayék a nappaliban alszanak a földön? Átlép rajtuk és próbál nem túl feltűnően benézni a Jani szobájába, ahol most Ernő fekszik szétvetett végtagokkal, kitakarózva. Az ágy mellett egy piros lavór hever, meg pár levetett ruhadarab. Valószínűleg a vendégszoba se nézhetett ki szebben, de nem nézett körül, mikor felkelt. Most viszont, ahogy belép a kis helyiségbe, ahol szinte csak az ágy van, hunyorogva körülnéz. Nincs is akkora kupi, mint számított rá. Halkan visszamászik a még meleg ágyra és megpróbál egy kis takarót szerezni Csabitól. Kezét használva párna helyett, tapogatózni kezd a telefonja után, hogy megnézze mennyi az idő. Hajnali fél hét lesz nem sokára. Alig aludt másfél órát. Nem érti minek kelt fel. Valószínűleg a berögződés, hogy munkába kell menni. Rákattint a Spotifyra és csak laposakat pislogva tekeri végig a listát, aminek a címe "Andrasmegoldjasiman". Néha felröhög egy-egy dalt látva. Aztán épp győzne az álmosság, mikor valaki üvöltve ront be hozzájuk.
 - MENEKÜLJETEK, A NEMECSEK MÁR KÖHÖG!
 Csónakos mire felfogja, hogy Leszik áll az ágy végében, már ott sincs. Magában elmormol egy "kurvaanyádat" és legközelebb már csak arra ébred, hogy forog vele a szoba és igenis jól jönne most neki az a piros lavór.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése